Vil domener med æøå fungere like bra som andre domener?

Nei, vær oppmerksom på følgende:

1. For at en webside under et domene med nasjonale tegn (æøå og andre nasjonale tegn) skal fungere, må den besøkende ha installert spesielle tillegg i sin nettleser for å få frem websiden. Om tilleggene ikke er installert vil vedkommende IKKE få frem websiden og vil heller IKKE få feilmelding eller beskjed om at tillegg må installeres. Les mer om hvilke nettlesere det er mulig å installere støtte for nasjonale tegn i.

2. Det kan normalt ikke benyttes e-postadresser i forbindelse med domener som inneholder æøå og andre nasjonale tegn. Man kan unntaksvis få dette til å fungere. Les mer om dette.

3. Ved registrering av et domene med æøå registreres det egentlig to domener. Domenet som inneholder æøå blir som en «kappe» som skjuler det egentlige domenet som blir benyttet av serverne. Dette egentlige domenet kalles ACE-formen av domenet. Når domenet med æøå skrives inn i adressefeltet på en nettleser omfortolker nettleseren dette og finner ACE-formen som den benytter for å hente frem rett webside fra serveren som domenet ligger på. Eks domenet blåbærsyltetøy.no vil få ACE-formen xn--blbrsyltety-y8ao3x.no

Ved registrering av et domene med æøå blir man eier både av normalformen (blåbærsyltetøy.no) og ACE-formen (xn--blbrsyltety-y8ao3x.no). Som eier trenger du imidlertid kun å forholde deg til normalformen av domenet.

4. Det anbefales fra vår side å kun registrere domener med nasjonale tegn (æøå og andre nasjonale tegn) med tanke på å reservere domenet i påvente av bedre teknologi. På sikt kan det tenkes at nettlesere og e-postprogrammer som standard vil kunne håndtere denne type domener på lik linje med ordinære domener.